Οι βυζαντινοί ναοί του Αγίου Νικολάου και των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Άτταλη Ευβοίας

Στην περιοχή της Άτταλης λειτουργούσε κατά την βυζαντινή περίοδο μοναστήρι του οποίου το καθολικό της μονής κτίστηκε περί τα τέλη του 10ου αιώνα μ.χ. και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, ερείπια του οποίου σώζονται σήμερα μέσα στο χωριό.

Σύμφωνα με νεώτερες επιστημονικές ανακοινώσεις από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε μεταγενέστερα ο μέχρι σήμερα σωζόμενος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου,ο οποίος εορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.

Οι ναοί του Αγίου Νικολάου και των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκονται στο κέντρο της Άτταλης χτισμένοι σε απόσταση 100 μέτρων περίπου μεταξύ τους.

Οι δύο ναοί ανήκουν στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου μετά τρούλου (μοναδικοί στο είδος τους στην Εύβοια.)

Οι ναοί απολήγουν ανατολικά σε τρεις εξωτερικά πολύπλευρες αψίδες και προεκτείνονται στα δυτικά με ισοπλατή νάρθηκα, σπανιότατο  στοιχείο στην μεσοβυζαντινή ναοδομία του νότιουελλαδικού χώρου. Στο βόρειο τμήμα του νάρθηκα τους διαμορφώνεται από ένας κτιστόςτάφος. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός της Παναγιάς μετασκευάστηκε σε βασιλικήκαι υπερυψώθηκαν οι πλαϊνοί τοίχοι για την στήριξη της στέγης.

naos

Για περισσότερες πληροφορίες ανοίξτε το παρακάτω αρχείο :

01.pdf

Καιρός

 

Βίντεο

 

Eυχαριστούμε πολύ τον Κύριο Χαλαστάρα Δημήτριο του Μάνθου για την βιντεοσκόπηση.

Απόγκρεμος

O σύλλογος μας κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια και έχοντας στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων αλλά και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας, δημιούργησε αυτήν την ιστοσελίδα.

Επικοινωνήστε μαζί μας