Οροπέδιο Ταναΐδος

Ένας πραγματικά άγνωστος στους περισσότερους προορισμός στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων είναι το οροπέδιο Ταναΐδας.

Άξιζει κάποιος να το επισκεφθεί για να θαυμάσει από κοντά το μεγαλείο της φύσης.

Κατά τις παραδόσεις στο οροπέδιο που σχηματίζεται στην δεύτερη ψηλότερη κορφή της Δίρφυος, την Ταναΐδα (1100μ), υπήρξε ναός αφιερωμένος στην θεά Ήρα..

Σήμερα η ίδια περιοχή χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους για την καλοκαιρινή διαβίωση των κοπαδιών τους.

Αι στην Ταναΐδα!», έτσι έλεγαν – και κάποιοι το λένε ακόμη – σε όποιον θεωρούσαν ότι δεν έστεκε καλά. Γιατί άραγε;
Υποθέτουμε ότι ίσως επειδή η Ταναΐδα είναι απόμερο, ερημικό μέρος, με πολύ δύσβατο δρόμο (μονοπάτι), όπου δεν είχε λόγο να πάει κάποιος. Λέγοντας, λοιπόν, «Αι στην Ταναΐδα» σε κάποιον, ήταν σα να τον έστελναν μακριά από την κοινωνία των…λογικών.
Λένε επίσης τη φράση «Αι στην Ταναΐδα για κλαρί», με την ίδια ειρωνική σημασία, αλλά και επειδή το «κλαρί» της Ταναΐδας είναι πλούσιο και ευδοκιμεί στην περιοχή ο μελάς, ένα φυτό που αναρριχάται στα έλατα και θεωρείται η καλύτερη τροφή για τα γιδοπρόβατα.
Όσο για το όνομα «Ταναΐδα», αυτό αποτελεί μεγάλο μυστήριο. Φαίνεται πως έχει αρχαιοελληνική καταγωγή και θα πρέπει να ήταν αρχικά «Ταναΐς». Ενώ δεν το συναντάμε αλλού στον ελληνικό χώρο, σώζεται στις ρώσικες ακτές του Ευξείνου Πόντου, με τη μόνη διαφορά ότι εκεί ο τόνος βρίσκεται στην προπαραλήγουσα: Τάναϊς.
Η Τάναϊς ήταν αρχαία ελληνική αποικία του 5ου αιώνα π.Χ., και Τάναϊς, επίσης, ονομαζόταν και ο ποταμός που διέσχιζε την πεδιάδα της, ο οποίος σήμερα λέγεται Δον(Ντον). Για την ιστορία, η Τάναϊς του Ευξείνου Πόντου καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε δύο φορές σε διάστημα 900 χρόνων και εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Το όνομα Τάναϊς (και Ταναΐς) παράγεται από το ρήμα τείνω (θέμα «ταν-») και σημαίνει αυτόν που έχει πολύ μεγάλο μήκος, τον επιμήκη, ίσως και απομακρυσμένο συγχρόνως. Σύμφωνα με τον κο Μπαρσάκη, είναι περίεργο ότι διατηρείται ως σήμερα σε μια ερημική άκρη της Μεσσαπίας, ένα αρχαίο τοπωνύμιο, χωρίς να υπήρχε εκεί κάποια πόλη. Γι’αυτό υποστηρίζει ότι το τοπωνύμιο δεν προσδιόριζε απλώς τη μικρή αυτή περιοχή, αλλά ολόκληρη τη βορεινή οροσειρά της Δίρφυς, που όντως είναι ιδιαίτερα επιμήκης…..»

 

Καιρός

 

Βίντεο

 

Eυχαριστούμε πολύ τον Κύριο Χαλαστάρα Δημήτριο του Μάνθου για την βιντεοσκόπηση.

Απόγκρεμος

O σύλλογος μας κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια και έχοντας στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων αλλά και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας, δημιούργησε αυτήν την ιστοσελίδα.

Επικοινωνήστε μαζί μας